Tips om veilig mensen te ontmoeten

Op deze pagina vind je een verzameling tips om veilig mensen te ontmoeten die je heb leren kennen via het Internet. Ze helpen je hopelijk om je veiligheid te garanderen als het gaat om afspraakjes met mensen die billenkoek geven. Ik hoop dat je de volgende informatie nooit nodig zal hebben maar in het ergste geval kunnen deze tips je leven redden.

Tips om veilig mensen te ontmoeten

De eerste ontmoeting

Als je iemand online hebt ontmoet, berichten hebt uitgewisseld, gechat, enzovoorts, dan komt er waarschijnlijk een moment dat je met die persoon in het echt wilt afspreken. Dat is natuurlijk spannend maar daarom zeker geen tijd om je persoonlijke veiligheid uit het oog te verliezen. Integendeel, die wordt nu belangrijker dan ooit!

Het doel van een eerste ontmoeting moet zijn: het bepalen of je de persoon met wie je contact hebt voldoende vertrouwd om samen een billenkoek scene te doen. Je gaat dus niet meteen de eerste keer samen spelen! Als je op enig moment tijdens de eerste ontmoeting een gevoel van onbehagen bemerkt, dan moet je extra voorzichtig zijn. Probeer er achter te komen waar dat gevoel vandaan komt. Zelfs als je daar niet in slaagt, zou ik je willen aanraden om niet meer met deze persoon af te spreken. Je hersenen vangen onbewust een heleboel signalen op, bijvoorbeeld iemands lichaamstaal en dat soort signalen moet je niet negeren. Beter te voorzichtig dan niet voorzichtig genoeg!

Onthoud goed dat je die persoon voor je nauwelijks kent. Je weet alleen wat hij gezegd heeft via Internet en het is nou eenmaal heel eenvoudig om je op Internet anders voor te doen dan je werkelijk bent. Wees dus altijd voorzichtig wanneer je met iemand afspreekt.

Veel smart phones hebben ingebouwde veiligheidsmaatregelen die je in staat stellen om snel een of meerdere vertrouwde contactpersonen te waarschuwen. Je kan ze op een onopvallende manier inschakelen, zonder dat de ander het merkt. Ken deze functies, stel ze in en test ze van tevoren zodat je zeker weet dat het werkt. Laat mensen ook weten wat het betekent als ze zo’n waarschuwing krijgen en hoe ze moeten handelen (de politie waarschuwen). Hier lees je hoe die functie kan instellen voor Apple iPhones. Voor Android toestellen is het lastiger, elk merk en model heeft z’n eigen instelling dus kijk dat even na in de handleiding. Er zijn ook apps te krijgen die je helpen je veiligheid te waarborgen.

Belangrijke tips voor de eerste ontmoeting

De volgende tips zijn zeer belangrijk en zou ik ten zeerste aanbevelen:

 1. Spreek af op een openbare plaats. Het belang van deze tip kan ik niet genoeg onderstrepen. Stem niet in met een eerste ontmoeting bij hem thuis en nodig hem niet bij jou thuis uit. Kies in plaats daarvan een openbare gelegenheid waarvan je zeker weet dat er behoorlijk wat mensen in de buurt zijn. Kies een restaurant, een café, een koffieshop of iets dergelijks. Spreek bij voorkeur overdag af als het licht is buiten.
 2. Vertel iemand waar je naar toe gaat en dat je iemand gaat ontmoeten die je online hebt leren kennen. Indien mogelijk, neem iemand mee naar die eerste ontmoeting. Die persoon heeft niet bij jullie aan het tafeltje te zitten maar moet jullie natuurlijk wel kunnen zien.
 3. Ga niet in op een voorstel van de ander om je op te halen of af te zetten na de afspraak. Je wilt nog niet alleen zijn met die ander.
 4. Stel hem zoveel mogelijk vragen tijdens die eerste ontmoeting. Hij is degene die jou moet overtuigen dat hij te vertrouwen is.
 5. Indien mogelijk, regel dan een “veiligheidscheck gesprek. Je hoeft de persoon die je gaat bellen niet in te lichten dat het over billenkoek gaat maar wel dat je iemand van Internet ontmoet.
 6. Verlaat samen de plaats van ontmoeting en zeg dan buiten gedag of ga weg voor hem. Wat je ook doet, zorg dat je niet gevolgd wordt!
 7. Zeg hem niet wat je denkt tijdens het gesprek maar doe dat pas als je weer veilig thuis bent. Dit voorkomt dat hij agressief wordt in het geval hij afgewezen wordt.
 8. Als je je op enig moment tijdens het gesprek onbehaaglijk of angstig voelt,  excuseer je dan met een smoesje en ga weg waarbij je er voor zorgt dat mensen je zien. Zorg er ook in dit geval voor dat je niet gevolgd wordt.

Waarschuwingssignalen

Als je een of meerdere van de volgende zaken ervaart, breek dan elk contact af. De kans is groot dat je hier met een gevaarlijk iemand te maken hebt. Let op: dit is zeker geen volledige lijst. Gebruik altijd je eigen verstand en ga af op je instinct.

 • De ander blijft maar vragen naar persoonlijke informatie. Dit moet alarmbellen laten rinkelen bij je en het is verstandig om het contact met deze persoon te beëindigen. Hij hoeft niet te weten waar je woont, waar je werkt of je maten te weten om erachter te komen of je misschien een geschikte speel partner voor hem bent. Het is nog zorgwekkender als hij zelf geen persoonlijke informatie deelt.
 • De ander blijft maar vragen naar foto’s, vooral compromitterende foto’s. Ook dit is een duidelijk alarm signaal. Is deze persoon geïnteresseerd in jou of in hoe je er zonder kleren uitziet? Hij zal waarschijnlijk niet gemotiveerd zijn om aan jouw wensen en eisen te voldoen. Je hebt ook geen idee waar die foto’s ooit terecht komen. Camera’s en smart phones slaan vaak locatie informatie op in foto’s en als je niet weet hoe je dat kan voorkomen, verraad je op deze manier ook nog eens je exacte locatie. Zeg beleefd nee tegen dit verzoek. Blijft hij doorgaan met vragen, dan breek je het contact beter af.
 • De ander blijft je een richting uit duwen die je liever niet wilt, geeft je geen ruimte om je wensen en verlangens uit te leggen. Breek in dit geval onmiddellijk het contact af. Iemand die op een veilige, verstandige en respectvolle (met wederzijds goedvinden) manier met billenkoek omgaat, zal je alle ruimte geven om je grenzen, je wensen en je verlangens uit te leggen. Ook als iemand vraagt naar je wensen en grenzen maar ze daarna lijkt te negeren, is de moeite niet waard. Breek het contact af met zo iemand.
 • De ander gebruikt emotionele chantage of probeert je te dwingen akkoord te gaan met iets. Woorden als “als je echt serieus was over billenkoek, dan zou je je billen wel bloot maken” of “een echt onderdanig persoon zou wel helemaal naakt gaan” hebben geen pas in een relatie die gebaseerd moet zijn op wederzijds respect en goedvinden. Jouw grenzen horen ten alle tijden gerespecteerd te worden en er hoort geen druk op je te worden uitgeoefend.
 • De ander blijft aandringen op een ontmoeting. Je hoeft pas in te stemmen met ontmoeting op het moment dat jij er aan toe bent, niet eerder. Jij bepaalt of en wanneer dat moment bereikt is en niemand anders.
 • De ander maakt bezwaar op het moment dat jij aangeeft bepaalde zaken te willen regelen voor je eigen veiligheid, zoals bijvoorbeeld uitgelegd op deze pagina . Spreek niet af met deze persoon! Je hebt het volste recht om je eigen veiligheid te bewaken en iedereen die daar bezwaar tegen maakt, is mogelijk gevaarlijk.

Laat alsjeblieft jouw tips en aanvullingen achter in het commentaarveld hieronder. Hoe meer tips, hoe beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:

Deze site bevat materiaal voor volwassenen!

Hoewel dit geen pornografische site is, bevat deze wel inhoud voor volwassenen. Je moet ouder zijn dan 18 (21 in sommige regio's) om deze site te bezoeken. Deze site is niet veilig om te bezoeken op het werk. Kies enkel voor doorgaan als je meerderjarig bent en toestemming hebt om dit soort materiaal te bekijken. Wil je doorgaan?