Wat is een “veiligheidscheck gesprek”?

Wat is een “veiligheidscheck gesprek”? Het is een manier om een vertrouwd iemand te laten weten dat je in gevaar bent, zonder iemand die meeluistert of je zelfs dwingt om te zeggen dat alles in orde is ook maar iets in de gaten heeft.

Het veiligheidscheck gesprek uitgelegd

Het veiligheidscheck gesprek is een belangrijke manier om jezelf te beschermen tijdens een afspraak met een mogelijk iemand om mee te spelen. Je hebt natuurlijk wel iemand nodig die je voldoende kan vertrouwen om aan te vertellen dat je iemand van het internet gaat ontmoeten. In het geplande telefoongesprek met deze persoon zit een extra, onopvallend codewoord of code-zin verstopt die je gebruikt om de ander te waarschuwen. Je zou gedwongen zou kunnen worden om te zeggen dat alles goed is en dat is precies wat dit telefoongesprek moet omzeilen.
Als je met je vertrouwd contactpersoon dit gesprek plant, spreek je samen een extra code-zin af. Als je die code-zin uitspreekt tijdens het gesprek moet de ander na verbreken van de verbinding onmiddellijk de politie bellen. Zorg ervoor dat het een onopvallende code-zin is, zodat je afspraakje niets in de gaten heeft. Hieronder staat een voorbeeld gesprek:

Jij: “Hallo, ik ben het.”
Vriend: “Hoi, hoe gaat het daar?”
Jij: “Alles gaat goed, we zijn nog in het restaurant.”
Vriend: “Goed om te weten. Heb je het naar je zin?”
Jij: “Jawel, maar ik maak me zorgen om mijn kat. Kan je even gaan kijken?
Vriend: “Natuurlijk, ik ga meteen die kant op.”

Zo gauw de beller aangeeft dat ze zich zorgen maakt over haar kat, weet haar vriend dat ze in de problemen zit. De vriend zou bijvoorbeeld ook naar de kat kunnen vragen, om er zeker van te zijn dat de ander het niet in paniek vergeet. Uiteraard moet de ander niet zeggen dat hij/zij de politie gaat waarschuwen. Degene met wie afgesproken is, zou immers mee kunnen luisteren. Echter zou gauw de verbinding verbroken is, moet de vriend meteen de politie waarschuwen en alle relevante gegevens doorgeven. Merk trouwens op dat de beller heel slim ook de locatie nog in het gesprek verwerkt heeft (“we zijn nog in het restaurant”). Hiermee geeft ze aan waar ze is en ook dat ze daar misschien niet lang meer zal zijn. Dit is belangrijk voor de politie om te weten!
Je kan het veiligheidscheck gesprek nog verder verbeteren door bijvoorbeeld het delen van je locatie aan te zetten op je telefoon. Dit geeft je vriend(in) realtime informatie over waar jij (je telefoon) zich bevindt. Deze informatie is ook voor de politie heel belangrijk.

Hopelijk hoef je nooit zo’n gesprek te maken. Maar vooraf zo’n gesprek organiseren kan letterlijk het verschil betekenen tussen leven en dood. Neem geen risico als het niet hoeft. Hopelijk is de vraag “wat is een veiligheidscheck gesprek” hiermee beantwoord.

%d bloggers liken dit:

Deze site bevat materiaal voor volwassenen!

Hoewel dit geen pornografische site is, bevat deze wel inhoud voor volwassenen. Je moet ouder zijn dan 18 (21 in sommige regio's) om deze site te bezoeken. Deze site is niet veilig om te bezoeken op het werk. Kies enkel voor doorgaan als je meerderjarig bent en toestemming hebt om dit soort materiaal te bekijken. Wil je doorgaan?