Bijna iedereen heeft ze wel eens gehad op school vroeger: strafregels. En bijna iedereen had en heeft er een hekel aan en dat is volledig terecht. Strafregels zijn namelijk een echte straf. Hieronder leg ik uit waarom ik ze zo prettig vind en hoe ik ze gebruik.
Wat zijn strafregels?
Voor de mensen die op school altijd braaf zijn geweest, zal ik eerst kort uitleggen wat ik bedoel met strafregels. Heb je iets fout gedaan krijg je één (of soms meer) regels die je netjes onder elkaar moet uitschrijven. Uiteraard doe je dat met de hand. Wat mij betreft is het de bedoeling dat je van die regel iets leert. Dus een willekeurige pagina uit een boek overschrijven, vind ik redelijk zinloos.
Het effect is dat je je al gauw verveelt. Daar zit je dan, op een stoel en zonder enige vorm van afleiding telkens maar een en dezelfde zin op te schrijven. Misschien honderd keer, misschien tweehonderd keer of nog meer. Dat kost je een hoop tijd en na een tijd wordt die verveling steeds erger, je krijgt schrijfkramp en het zitten wordt ook ongemakkelijk. De tijd lijkt wel stil te staan!
Waarom ik strafregels gebruik
Er zijn verschillende redenen waarom ik strafregels gebruik, soms als aanvulling op een straf en soms als straf op zich. Voor mij is het een echte straf. Hieronder zal ik opnoemen waarom ik dat vind.
- Er is niks spannends of erotisch aan
Hoe pijnlijk ook, een pak voor je billen heeft toch nog wel iets dat spannend en misschien wel erotisch is. Je mag over de knie, je billen zijn bloot en je voelt die warme dijen onder je. Strafregels hebben niks van dat alles. Je zit alleen op een stoel en je schrijft, schrijft, schrijft. Zo netjes mogelijk! Het kost uren van je tijd waarin je misschien wel iets leukers had kunnen doen. Als je je niet misdragen had. - Het is gemakkelijk
Voor mij als disciplinarian is het heel gemakkelijke straf om uit te delen. Een simpele opdracht: ga je schrijfblok en pen maar halen! Als ik dat thuis zeg, zie ik mijn man al wit wegtrekken omdat hij weet wat er staat te gebeuren. De komende uren is hij wel even zoet, terwijl ik daarna kan doen waar ik zin in heb. - Het is instructief
Het schrijven van strafregels is niet het zo maar herhalen van een regel tekst. Als je tweehonderd keer moet opschrijven: “Als Helen mij iets uitlegt, zal ik geduldig luisteren en niet met mijn ogen rollen” dan is dat iets dat blijft hangen.
Hoe gebruik ik ze?
Ik heb een aantal standaard regels waar strafregels aan moeten voldoen voordat ik ze accepteer als voldoende:
- Elke regel begint met een nummer waar je netjes een cirkel omheen zet.
- Na elke regel laat je een regel wit voor de leesbaarheid.
- Je schrijft zo netjes mogelijk.
- Fouten streep je netjes twee keer door met behulp van een liniaal. Zie ik scheve lijnen, laat ik je zien waar een stevige houten liniaal nog meer voor te gebruiken is!
- Er is géén afleiding: geen telefoon, geen muziek, geen TV op de achtergrond en geen raam om naar buiten te kijken.
- Je zit netjes rechtop met je achterwerk op een harde stoel.
- Strafregels worden geschreven in één sessie. Je gaat zitten en werkt door tot het klaar is. Bij lange sessies, mag je 1 x per uur een korte pauze om te drinken en gebruik te maken van het toilet.
- Je werkt in stilte door en zit niet om je heen te kijken.
Wat daarnaast ook nog mooi is aan strafregels, is dat je ze oh zo streng kan maken voor extra koppige stouterds. En het kost jou niet of nauwelijks meer moeite, terwijl het voor hen een hels karwei kan betekenen. Hieronder een paar van mijn favoriete manieren om strafregels extra effectief te maken. Doe er gerust je voordeel mee! 😈
- Vooraf een streng pak slaag
Daarna zit je dus met die gloeiende billen op een harde stoel. Geen pretje! - Met blote billen op de stoel zitten
Voor een stukje extra schaamte, ga je met je broek en onderbroek op je enkels op de stoel zitten. Je mag je pas weer aankleden als ik je strafregels heb goedgekeurd. Extra leuk (voor mij) als die billen van tevoren een rode kleur hebben gekregen. - Correctie van fouten
Je maakt een keer een schrijffout, dat is zeker. Normaal gesproken streep je dan het woord door en schrijf je verder. Maar als ik strenger moet zijn, moet je niet alleen het woord doorstrepen maar de hele zin. Je schrijft bij elke fout dan de hele zin opnieuw. Heb je het helemaal bont gemaakt, dan pak je bij een fout het vel en scheurt het netjes kapot en begin je dat vel opnieuw. Ook als je dat vel net hebt volgeschreven! Wat ook kan, is dat je voor elke schrijffout achteraf een bepaald aantal klappen krijgt, dus netjes en zorgvuldig schrijven is voor je eigen bestwil! - Strafbankje
Heb je het helemaal bont gemaakt, dan krijg je voorafgaand aan je strafregels niet alleen een pak slaag, je zit tijdens het schrijven ook met je blote billen op een oncomfortabel oppervlak. Bijvoorbeeld een borstelige mat of een plankje waarop kroonkurken ondersteboven geplakt zijn (dus met de onderkant naar boven). In het begin valt dat misschien wel mee, maar naarmate de tijd verstrijkt…
Ik maak het schrijven zelf niet nodeloos moeilijk want dat maakt volgens mij de les minder effectief. Dus voor mij geen zaken als elke letter met een andere kleur pen schrijven om het allemaal langer te laten duren.
Wat denk je?
En, wat vinden jullie van mijn methode? Effectief of niet? En heb je zelf nog ideeën of een keer een vreselijke straf met strafregels gehad? Laat hieronder alsjeblieft een berichtje achter want ik ben benieuwd!
totdat er genoeg zijn. Met elke bladzij wordt het erger.
Er is een gevaar met strafregels dat hij of zij in autopilot gaat dan wordt de boodschap kwijt. Lengte en punctuatie kunnen helpen maar wat is ook handig is het netjes onderstrepen van sleutel woorden in een andere kleur. Elke nieuwe regel wordt met een “clear mind” begonnen.
Twee fouten per bladzij zijn toe te staan ter kosten van twee straf repetities aan het einde. Met drie fouten dan hij of zij moet de bladzij op nieuw doen. Verborgde fouten en de hele pagina op nieuw te veel verborge fouten dan de hele straf op nieuw uit schriven.
Mooi geschreven, Helen.
Ik heb veel ervaring van allerbei kanten en , ja ze zijn inderdaad effectief. Ik ben helemal mee eens met wat je schreef – zeker wel dat ze in een sessie moeten geschreven worden (met een uitzondering). Maar hoe bepaal je de hoeveelheid? Persoonlijk, ik bepaal hoeveel uren kwijt zullen zijn en dam maak een calculatie gebaseerd op een schatting van 15 minuten per bladzij. Een text van 3 regels heeft een bladzij nodig om 10 te schrijven dut het wordt een straf van ongeveer 2.5 uur. De uitzondering kon zijn met een straf van 500 regels dan moeten ze geschreven worden tijdens een favoriete TV programma bv en natuurlijk in een andere kamer. Zo, helaas pinderkaas, een aantal programmas worden gemist. Jammer hey?
Twee dingen die ik altijd vervelend vind van de andere kant zijn: 1) de regel te schriven via dictee (hoe langer en hoe meer ingewikkeld het wordt met puntuatie hoe erger en je weet nog niet hoeveel keren je moet het schriven).
Ja, zo gebruik je inderdaad strafregels!
Ja dat zijn strafregels. Zoals ik eerder bij een ander(nieuwer) blog melde krijg je na een pakslaag in de hoek strafregels. Huh? In de hoek strafregels? Ja! In de hoek strafregels. Je krijgt dus een pakslaag. In de hoek zet ik een saaie, kale driehoekvormige tafel. Zonder stoel uiteraard. Daar moet je na je pakslaag moet je broek om je enkels staan en de regel van het krijtbord overschrijven. Het moet inderdaad net als wat Mevrouw Helen zei. Daarna als ze af zijn, mag tegenover mij aan tafel zitten en een A4tje (heel netjes) volschrijven met wat je hebt gedaan en waarom je dus straf hebt gekregen. De meest voorkomende slachtoffers zijn mijn broer en mijn man. Ik ben voor hen meestal een engel, maar ze kunnen zich beter gedragen…
Pak op de broek prima straf!
Pak op de broek krijgen prima straf
Je kunt straf zwaarder maken. Door aantal zinnen binnen bepaalde tijd af te hebben Met behulp van bv eierenwekker. De wekker zet bij de persoon, die straf verdiend. Het geluid van zo wekker kan behoorlijk op de zenuw werken voor zo persoon Als de tijd om is en strafregels nog niet af is kan elke ongeschreven zin een bepaalde hoeveelheid slagen opleven.
Ik heb geen hekel aan schrijven, vind schoonschrift zelfs wel leuk. Ik weet niet of ik er zo een les van leer als een stevige sesssie op dw billtjes. Ik heb wel de indruk dat er een paar op het forum grillen van strafregels. Ik zie wel dat heel creatief bent on het minder aangenaam te maken. Brave baasjes zoals ik hebben dit helemaal niet nodig.
Niet iedereen is hetzelfde. Dus wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken. En jochies die van zichzelf roepen dat ze braaf zijn, neem ik niet zo serieus. Ik kijk naar het gedrag, niet naar de woorden.
Gelukkig geen ervaring met strafregels. Sinds mijn schooltijd geen strafwerk meer gemaakt.
Ik denk dat uw strafregels heel efficiënt zijn.
Met de tafel tegen de muur en je gezicht naar de muur maakt afleiding ook moeilijker. Wij moesten vroeger op de lagere school zo zitten als je stout was.
Wat niet is, kan nog komen Lizzy. Ik wil je best eens een portie opgeven zodat je kan voelen wat het is. 😉
Ja, klopt. Een tafel tegen de muur en geen uitzicht naar buiten, maakt dat je minder snel afgeleid bent. Je kan je dan veel beter concentreren op hetgeen je hoort te doen: schrijven.
Ja, dat klopt inderdaad! Hopelijk vindt u mijn manier ook goed werken…
Zo Miss Helen…ik zou niet graag strafregels krijgen van u!
Dat is ook de bedoeling, Mark. Als je ze graag zou krijgen, dan zou het niet het juiste effect hebben.
U heeft totaal gelijk mevrouw Helen.
Dat is dus ook exact de bedoeling Mark. Je weer dat als je stout bent je straf krijgt. Dus doe je het niet omdat je die strafregels niet wil. Best logisch toch Mark. Als je het niet begrijpt kan je altijd langskomen voor een potje schrijven hoor. Misschien begrijp je het dan beter. En nee je stoort me er echt niet mee Mark…
Dank u wel voor het “aardige” aanbod. 😅
Graag gedaan!